Zuid-Oost-Vlaamse leerlingen leren over het klimaat dankzij weerstations

  • 17 november 2020

Via VLINDER, een project van UGent dat staat voor VLaanderen IN De weeR, nemen verschillende scholen in onze regio het peterschap op van een weerstation dat lokaal wordt geïnstalleerd op een wetenschappelijk interessante locatie. Door de meetgegevens te bestuderen in de lessen aardrijkskunde, steken de leerlingen kennis op over het lokale klimaat en de impact van de klimaatverandering in de regio. Door extra financiële middelen en met de steun van enkele Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten kunnen nu nieuwe weerstations en samenwerkingen in de regio opgezet worden.

Medewerkers van UGent installeren via het VLINDER-project verschillende weerstations over heel Vlaanderen. Dit project biedt de kans om scholen in het klimaatverhaal te betrekken. De school kiest een locatie in samenspraak met de universiteit en heeft het peterschap over de stations. De weerstations staan opgesteld op het openbaar domein op een wetenschappelijk interessante locatie, bijvoorbeeld langs water, in verstedelijkt gebied of op een hoge locatie. De leerlingen kunnen meehelpen het station op te bouwen en ze bestuderen de meetgegevens in de les aardrijkskunde. De Universiteit Gent bezorgt de school hiervoor een educatief pakket. De meetresultaten zijn ook toegankelijk voor andere scholen. 

De gegevens van de weerstations brengen het lokaal klimaat in kaart. Ze leveren ook gegevens over de invloed van de omgeving (water, beton, bos, …) op de lokale temperatuur en gaan zo het hitte-eilandeffect na. De resultaten bieden ook een zeer concreet inzicht op de impact die de klimaatverandering heeft in onze regio.

Extra weerstations in Zuid-Oost-Vlaanderen

Eerder stapten de steden Aalst en Oudenaarde al in op dit wetenschappelijk project. Ondertussen beslisten zij om het onderhoud van de bestaande weerstations op hun grondgebied verder te financieren tot 2024.

In Aalst gaat het over de verlenging van het weerstation dat opgesteld staat in het Heuvelpark in het zuidoosten van Aalst en op het Sint-Maarteninstituut in het centrum van de stad. Het Sint-Maarteninstituut neemt meteen ook het peterschap van deze 2 weerstations op.

In Oudenaarde zijn de weerstations te vinden op een eilandje in de Donkvijver en op een landelijke locatie in Melden (boerderij De Clercq). Het Bernardustechnicum neemt het peterschap van deze 2 weerstations op.

Dankzij de steun van de betrokken gemeenten en financiële middelen uit het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen van SOLVA kan het VLINDER-project in onze regio uitgebreid worden. Er worden 4 nieuwe weerstations geïnstalleerd en ook de kosten van het onderhoud tijdens het eerste jaar worden hiermee gedekt.

Nu al staat vast dat er een weerstation komt in de gemeente Herzele. GO! Atheneum Herzele zal het peterschap op zich nemen. 

De schepencolleges van Zottegem, Ninove en Geraardsbergen beslissen deze maand of zij ook bereid zijn om in het project in te stappen. Daarna worden de nodige afspraken gemaakt met geïnteresseerde scholen rond het peter-/meterschap. 

Meer info

Meer info over het project VLINDER is te vinden op de website van UGent.