Zes tips voor een lagere energiefactuur

19/01/2023
Energie

De energieprijzen swingen de pan uit, en ze blijven maar stijgen. Dat voel je in je portemonnee. Als je een variabel contract hebt, ben je jaarlijks gemakkelijk een paar honderd euro’s meer kwijt. Gelukkig zijn er wel wat manieren om je energiekosten in toom te houden. 

Waarom stijgen de energieprijzen?

Er zijn drie grote redenen:

1. Nu de economie weer aanzwengelt, is de vraag naar energie hoger dan het aanbod.

2. Er is een internationale daling van de gasvoorraden door een combinatie van de koude lente en beperkte bevoorrading. De stijging van de gasprijs maakt ook de elektriciteit uit gascentrales duurder.

3. De taksen die elektriciteitsproducenten moeten betalen om hun CO2-uitstoot te compenseren stijgen snel, en dat rekenen ze door aan de klant.

Zo beperk je jouw energiefactuur

Er zijn heel wat manieren om je energiefactuur toch binnen de perken te houden. We sommen de belangrijkste voor je op.

1. Vraag een tussentijdse afrekening om een duidelijk overzicht te behouden op je energiekosten. Zo weet je meteen welke invloed de prijsstijging op je energierekening heeft. Pas je maandelijks voorschot onmiddellijk aan zodat je eindfactuur betaalbaar blijft.

2. Als je een vast contract hebt, ben je beschermd tegen prijsstijgingen tot het moment dat het verlengd moet worden. Als jouw vast contract (bijna) afloopt, vergelijk je best de verschillende contracten bij verschillende energieleveranciers met de online tool van de VREG. Heb je een variabel energiecontract, dan zal je de prijsstijging al bij de eerste jaarafrekening voelen. In dat geval kijk je best nu meteen met de tool of je elders goedkoper af bent.

Onderzoek ook of je huidige leverancier “terugwinacties” aanbiedt als je toch klant wil blijven. Dat kan je een korting opleveren op de jaarlijkse vergoeding, de abonnementskost, de stroomprijs, of een goedkoper contract.

3. Laat elk jaar vrijblijvend een voorstel opmaken in het kader van de groepsaankoop groene stroom van de Provincie. Als je vorig jaar meedeed, doe je er goed aan om opnieuw mee te doen, omdat groepsaankopen enkel het eerste jaar een vast tarief aanbieden. De nieuwe groepsaankoop groene stroom start nu!

4. Dé beste manier om je energiefactuur te verlagen is uiteraard je eigen verbruik verlagen. In onze volgende nieuwsbrief geven we je eenvoudige tips om dit te doen.

Wie van plan is om energetisch te renoveren kan bij het Energiehuis SOLVA terecht met allerhande vragen, ook over mogelijke premies en leningen.

5. Als je dak goed georiënteerd is, is het slim om te investeren in zonnepanelen, zelfs na de stopzetting van de terugdraaiende teller. Op de Zonnekaart Vlaanderen kom je te weten hoe je dak scoort voor zonne-energie. Heb je al PV-panelen? Dan kan je best je zelfverbruik maximaliseren. Een thuisbatterij kan een interessante oplossing zijn om de elektriciteit die je overdag produceert op een later ogenblik te gebruiken. Zo moet je minder stroom van het net afnemen op momenten dat je zonnepanelen geen of te weinig stroom produceren en je zelfverbruik verder verhogen. Volgend voorjaar start er weer een groepsaankoop van de provincie.

6. Word zelf energieleverancier! Dat doe je zo:

  • Produceer je meer zonnestroom dan je zelf kan gebruiken? Als je zonnepanelen en een digitale meter hebt, kan je een terugleveringscontract afsluiten met een elektriciteitsleverancier. Zo krijg je een vergoeding voor de elektriciteit die je produceert, maar niet onmiddellijk zelf gebruikt en dus in het net injecteert.
  • … of deel energie, met je buren, vrienden of familie.

 

Bronnen:
www.vrt.be
DS

Gerelateerde artikelen