Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele bracht op 4 maart een bezoek aan de archeologische site Doorn Noord in Ninove

  • 4 maart 2020

In het kader van Week van de Vrijwilliger (28/2 – 08/03) bracht Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele op 4 maart een bezoek aan de archeologische site Doorn Noord in Ninove. Op de site Doorn Noord werkt de dienst archeologie van SOLVA met heel wat vrijwilligers. Ze helpen de archeologen met het onderzoek van een voorheen ongekende Romeinse nederzetting. Allerhande sporen geven de archeologen een inzicht in het dagelijkse leven van de toenmalige bewoners in de tweede eeuw na Christus.


De Stad Ninove wil op ‘Doorn Noord’ een nieuw, duurzaam regionaal bedrijventerrein bouwen. De archeologische dienst van SOLVA onderzoekt vooraf de geschiedenis van deze plaats. 
“Dat leverde heel wat nieuwe inzichten en verrassende resultaten op”, vertelt archeoloog Arne Verbrugge. “Na eerdere vondsten van prehistorische grafheuvels en zeventiende en achttiende-eeuwse militaire kampen, gaan nu de Romeinen met de aandacht lopen. Het is de eerste keer in de regio dat we sporen van Romeinse ijzerproductie aantreffen. Ze maakten op deze plaats ijzer uit ertsen dat ze later konden gebruiken voor het vervaardigen van werktuigen. Verder interdisciplinair onderzoek zal trachten te achterhalen wat de omvang van het productieproces is en of dit voor lokaal of regionaal gebruik bedoeld was.”

 

Vrijwilligerswerk

Bij de opgravingen krijgen de archeologen van SOLVA de hulp van talrijke vrijwilligers. Deze assisteren de archeologen bij het minutieus blootleggen van vondsten, metaaldetectie, historisch onderzoek en bij de verwerking van de vondsten. Voor Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele is de ‘Week van de Vrijwilliger’ de ideale gelegenheid om hun inzet in de kijker te zetten. De minister stak zelf ook een handje toe en ging als vrijwilliger aan de slag op de site in Ninove.

20200304-_K4A9681.jpg
Minister Matthias Diependaele: “SOLVA beschouwt vrijwilligerswerk als een verlengde van hun publiekswerking. Deze vrijwilligers zijn niet alleen van grote waarde voor de expertise en terreinkennis waarover ze vaak beschikken. Met hun enthousiasme zijn het ook de beste ambassadeurs voor het onroerend erfgoed.”

Getuigenissen vrijwilligers

20200304-_K4A9795.jpgHubert Timmerman (Heemkundige Kring Denderland), al verschillende jaren een trouwe vrijwilliger bij SOLVA: “Samen met Romain en Johnny werk ik wekelijks een dag mee. Het werk is heel gevarieerd, we onderzoeken zeefstalen of puzzelen aardewerk. De archeologen appreciëren ons werk, want vaak hebben ze hier zelf weinig tijd voor.”

20200304-_K4A9712.jpgRemco Klein komt elke week speciaal uit Nederland om te helpen met de opgraving: “Mijn taak tijdens de opgraving is het opgraven van afvalkuilen van de Romeinse metaalbewerkers. Het is zeer tof om als eerste een object vast te houden dat 2000 jaar begraven heeft gelegen.”

Foto's: Dirk Wollaert