Start campagne 1000 geveltuinen

  • 1 juni 2021

SOLVA, het intergemeentelijk samenwerkingsverband van Zuid-Oost-Vlaanderen, lanceert vandaag de campagne #1000geveltuinen. Duizend extra geveltuinen: dat doel hebben heel wat steden en gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen voor ogen aan de start van deze campagne. De deelnemende gemeenten willen hun burgers enthousiasmeren om een geveltuin aan te leggen.   

Tien Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten, Oudenaarde, Maarkedal, Ronse, Zottegem, Herzele, Geraardsbergen, Ninove, Aalst, Denderleeuw, Oosterzele en Lede, hebben al een geveltuinreglement. De gemeenten Zwalm, Denderleeuw, Kluisbergen en Haaltert maken momenteel een reglement op, waardoor ook daar binnenkort meer groene gevels zullen komen.  

Een geveltuin is een stukje openbare weg beplant met bloemen en (klim)planten. Geveltuinen bieden heel wat voordelen. Voor de aanleg worden tegels uitgebroken, en dat is goed voor de insijpeling van regenwater in de bodem. Geveltuinen geven ook meer kleur aan de buurt, zeker in boomloze straten. Ze maken de seizoenen beter voelbaar en zorgen voor meer natuur. Vogels en insecten vinden er wat lekkers, een nest- of slaapplaats en soortgenoten. ‘s Winters zorgen bladhoudende klimplanten ervoor dat een gevelmuur minder sterk afkoelt, in de zomer houden ze hem lekker koel. Planten verbeteren bovendien de luchtkwaliteit: ze produceren zuurstof en filteren fijn stof.

Misschien nog het belangrijkste: geveltuintjes maken de buurt gezelliger. Ze brengen mensen aan de praat. Wie ze samen met de buren aanlegt, zorgt voor nog meer gezelligheid.

Heb jij een kale gevel? Fleur hem dan op met een geveltuintje. Wil je weten of een geveltuin in jouw gemeente toegelaten is, en hoe je hem aanlegt in 5 eenvoudige stappen? Surf dan naar www.1000geveltuinen.be.