Opening eerste mobipunt en standplaats eerste deelwagens

  • 29 mei 2020

Deze middag is het mobipunt op het marktplein van Sint-Lievens-Houtem plechtig ingehuldigd. Het is meteen ook de eerste locatie van het regionaal autodeelsysteem dat SOLVA en Valckenier Share in onze regio uitrollen. In juni komen in nog 14 steden en gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen één of twee standplaatsen voor elektrische deelwagens. Blikvanger op het mobipunt van Sint-Lievens-Houtem is de digitale mobipuntzuil waarop reizigers op een interactieve manier informatie over de verschillende mobiliteitsdiensten kunnen raadplegen.

Een mobipunt is een herkenbare plek waar duurzame mobiliteit, diensten, collectief vervoer en deelmobiliteit aan elkaar worden gekoppeld. Een knooppunt waar je vlot kan overstappen tussen fiets, bus, trein, auto, deelauto,… 

In samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen en de andere Oost-Vlaamse streekintercommunales en met ondersteuning van het Vlaamse Departement Omgeving wordt gewerkt aan een netwerk van 19 mobipunten in Oost-Vlaanderen. In onze regio komen er zo nog mobipunten in Denderleeuw, Haaltert, Herzele, Erpe-Mere, Lede en Ronse. Deze mobipunten zitten vandaag in de ontwerpfase.

Elektrisch autodelen in Zuid-Oost-Vlaanderen

Bij al deze mobipunten zullen deelsystemen (zoals elektrische auto’s en fietsen) een belangrijke rol spelen. Daarom zijn op het mobipunt op het marktplein van Sint-Lievens-Houtem ook twee elektrische deelwagens terug te vinden. Deze kunnen na registratie bij het autodeelsysteem meteen in gebruik genomen worden. 

In juni komen er ook in Aalst, Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Lede, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Ronse en Zottegem één of twee standplaatsen van dit autodeelsysteem.

In september wordt in alle betrokken gemeenten een gratis infosessie georganiseerd voor geïnteresseerde burgers. De voordelen en werking van het deelsysteem worden er toegelicht en er is de mogelijkheid om een gratis proefritje maken met een elektrische auto.

Meer info

Via ons nieuwsbericht Regionaal autodelen start in juni

Enkele sfeerbeelden van de opening

Opening mobipunt Sint-Lievens-Houtem met minister Lydia Peeters en burgemeester Lieven Latoir Opening mobipunt Sint-Lievens-Houtem met minister Lydia Peeters, burgemeester Lieven Latoir en schepen van mobiliteit Tim De Groote Mobipuntzuil met minister Lydia Peeters Aandachtig publiek opening mobipunt Sint-Lievens-Houtem
Elektrisch autodeelwagen Valckenier Share Toespraak tijdens opening mobipunt Sint-Lievens-Houtem Mobipuntzuil op markt Sint-Lievens-Houtem Mobipuntzuil op markt Sint-Lievens-Houtem onder markthal