Open Monumentendag 2018: Bezoek de opgravingen in Ninove, Oudenaarde en Ronse

  • 31 augustus 2018

Op zondag 9 september stellen een heleboel monumenten en archeologische sites in Vlaanderen de deuren open voor het publiek. Op deze dag kan je ook drie opgravingen (in Ninove, Oudenaarde en Ronse) van de archeologische dienst van SOLVA bezoeken.

 

Ninove: Doorn Noord

In Ninove geven de archeologen om 11u een aperitieflezing over het onderzoek dat momenteel plaats vindt op de site Doorn Noord. Deze lezing gaat door in het Oud Stadhuis op het Oudstrijdersplein. Wil je de grafheuvels wel eens zien die bij het onderzoek al aan het licht kwamen? Kom dan tijdens de namiddag zeker langs op de site. De archeologen geven daar tussen 14u en 18u doorlopend rondleidingen. De site is toegankelijk via de Aalstersesteenweg 298 (parking restaurant Hof ter Eycken). Bezoekers voorzien het best stevig schoeisel.

 

Oudenaarde: Bourgondisch kasteel

In Oudenaarde kunnen bezoekers voor het eerst in jaren nog eens een blik werpen op de funderingen van het kasteel van Bourgondië. Deze fundamenten kwamen onlangs aan het licht bij de aanleg van een nieuwe parking en zullen na de Open Monumentendag opnieuw voor lange tijd onder de grond verdwijnen. Een unieke kans voor de Oudenaardist om de restanten van dit gebouw te komen bekijken. De archeologen geven doorlopend rondleidingen van 10u tot 18u. Plaats van afspraak is de werfkeet in de Bourgondiëstraat.

panorama deel 1.jpg

 

Ronse: De Vrijheid

Ook het archeologisch onderzoek in de Vrijheid in Ronse stelt de deuren open. In de 'Passage' is er een kleine 'pop-up' tentoonstelling. Daarnaast geven de archeologen van 13u tot 18u doorlopend rondleidingen bij de huidige fase van het archeologisch onderzoek, waarbij een deel van de funderingen van de voormalige Sint-Martinuskerk kunnen bekeken worden. Plaats van afspraak is de Sint-Martensstraat ter hoogte van de parking achter het stadhuis.

20180821-_K4A6644.jpg
Foto: Dirk Wollaert