Ondernemingsruimte zoeken en aanbieden: eenvoudig, via bizLocator

  • 12 oktober 2020

Ondernemer en op zoek naar beschikbare ruimte om te ondernemen in Zuid-Oost-Vlaanderen? Als Zuid-Oost-Vlaams lokaal bestuur wil je een sterke dienstverlening bieden aan lokale ondernemers? De website www.bizlocator.be biedt het antwoord!

Als (startende) ondernemer is het niet makkelijk een goede bedrijfslocatie te vinden. Als lokaal bestuur wens je (de juiste) ondernemers aan te trekken om zich te vestigen in een geschikte locatie op jouw grondgebied. Een goede match maken is echter niet evident.

Daarom zocht SOLVA samen met Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen al in 2013 naar een manier om vraag en aanbod naar bedrijfsruimte in onze regio beter op elkaar af te stemmen. Met dat doel voor ogen lanceerden we in 2014 de website www.ondernemingsruimte.be. Ondernemers konden er eenvoudig zicht krijgen op het aanbod dat nauw bij hun specifieke vraag aansluit. 

Dit regionaal initiatief bleek uiteindelijk een opstapje naar het platform bizLocator dat op Vlaams niveau werd ontwikkeld.

bizLocator als antwoord op de zoektocht naar ondernemingsruimte

bizLocator startte in 2013 als een project van ORIS nv, CIB Vlaanderen en V-ICT-OR met subsidies vanuit het Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). Via de oproep “Ondernemingsvriendelijke gemeente – luik bedrijfshuisvesting” lanceerden zij dit online platform waarop het actuele aanbod aan beschikbaar bedrijfsvastgoed van verschillende aanbieders terug te vinden is.

bizLocator is ondertussen uitgegroeid tot een online platform dat meer dan 5000 panden of bedrijfsruimtes telt van 200 aanbieders. 

Op bizLocator vind je in enkele kliks een waaier aan professioneel vastgoed in de regio naar keuze: van winkels, horecapanden en pop-ups tot bedrijvencentra, kantoren, loodsen en industriegronden. Ondernemers kunnen er ook vragen stellen aan de gemeente, Vlaio of de aanbieder van het pand.

Keuken restaurant Bedrijfsruimte op industrieterrein Co-working space

bizLocator op maat van Zuid-Oost-Vlaanderen

Ook SOLVA | Streekoverleg is ondertussen partner geworden van bizLocator en wil de 21 lokale besturen uit Zuid-Oost-Vlaanderen stimuleren om ook deze stap te zetten. We organiseerden hierover op 6 juni 2019 ook al een infosessie voor immokantoren, organisaties en lokale besturen waar bizLocator werd toegelicht en hoe ermee aan de slag te gaan.

Maar liefst 15 gemeenten uit onze regio doen ondertussen mee: Aalst, Brakel, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Maarkedal, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem en Zwalm. 

Je vindt hierdoor op bizLocator ondertussen meer dan 180 beschikbare panden in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen alleen. 

Tussen september 2019 en februari 2020 zijn ook bijna 1.500 zoekopdrachten voor onze regio geregistreerd op bizLocator. Er wordt vooral gezocht naar (de eerder grote) industriële/logistieke panden (22%) en winkelpanden (17%). In meer dan de helft van de zoekopdrachten, namelijk 56%, is men op zoek naar een pand om te kopen, ongeveer een derde zoekt een pand om te huren.

Taartdiagram type pand bizlocator Taartdiagram transactietype bizlocator

Waarom als lokaal bestuur partner worden van bizLocator?

Genoeg redenen om dat te doen! Zo zorgt een widget of link ervoor dat enkel het aanbod in jouw stad of gemeente getoond wordt en kan je ook het eigen aanbod aan panden of gronden laten opnemen op bizLocator. Het platform biedt daarnaast een schat aan informatie om het ruimtelijk-economisch beleid van jouw gemeente te onderbouwen. 

SOLVA ziet in bizLocator alvast een concreet aanbod om de regionale ambitie ‘werk in eigen streek’ te verhogen. Lees in dit verband zeker ook ons artikel Koers naar de toekomst, waarin we onze regionale ambities uiteenzetten.

Is ook jouw bestuur geïnteresseerd in bizLocator? Neem dan contact op met Vlaio via bizlocator@vlaio.be.