Slim ruimtegebruik voor ondernemingen

De beschikbare ruimte wordt steeds schaarser, terwijl bedrijven ruimte nodig hebben om te groeien en te bloeien. Bij SOLVA geloven we dat slim en duurzaam ruimtegebruik de oplossing is. Bedrijventerreinen spelen hierin een belangrijke rol: ze bieden ruimte voor bedrijven die niet in woongebieden passen. Maar ook deze terreinen moeten efficiënt worden ingezet om de regio leefbaar en economisch sterk te houden.

Onze verweefcoach neemt de rol op van leegstandsbeheerder en zoekt oplossingen om bedrijvigheid te integreren in zowel bedrijventerreinen als bestaande stedelijke ruimtes. Dit doet ze door leegstaande panden nieuw leven in te blazen en functies op slimme wijze te combineren. Zo zorgen we er bij SOLVA voor dat er voldoende plek is voor ondernemerschap, zonder dat dit ten koste gaat van de leefbaarheid van de regio.

Door creatieve oplossingen te zoeken voor leegstand én bedrijventerreinen optimaal te benutten, dragen we bij aan een bloeiende lokale economie en een duurzame toekomst.

Het leegstaand Moderna-pand in Kruisem heeft een tijdelijke invulling. Lokale ondernemingen kunnen er hun zaak promoten in de etalages. Dit is een perfect voorbeeld van hoe je creatief met (tijdelijke) leegstand kan omgaan.
Het leegstaand Moderna-pand in Kruisem heeft een tijdelijke invulling. Lokale ondernemingen kunnen er hun zaak promoten in de etalages. Dit is een perfect voorbeeld van hoe je creatief met (tijdelijke) leegstand kan omgaan.

Duurzaam ruimtegebruik voor ondernemerschap

Het is essentieel om binnen steden en dorpen genoeg ruimte te behouden voor ondernemerschap. Dit zorgt niet alleen voor banen in de eigen regio, maar maakt de buurt ook levendiger en aantrekkelijker. Ondernemerschap versterkt de lokale economie en heeft positieve effecten op werkgelegenheid, mobiliteit, handel en horeca.

Verweefcoach en leegstandsbeheerder

Bij SOLVA speelt de verweefcoach een belangrijke rol als speler binnen het organiseren van duurzaam ruimtegebruik. Zij neemt binnen haar functie de rol op van leegstandsbeheerder. Ze werkt dus zowel aan het verweven van verschillende functies als aan het terugdringen van leegstand. Als leegstandsbeheerder speurt ze leegstaande panden op en zoekt ze naar creatieve manieren om deze gebouwen een nieuwe functie te geven. In plaats van gebouwen te slopen, onderzoekt ze samen met de gemeenten mogelijkheden voor herbestemming van verlaten panden, zoals verlaten winkels, oude fabrieken, kerken of boerderijen.

Verweven van economische activiteiten

Een andere belangrijke taak van de verweefcoach is het verweven van economische activiteiten met de ruimte die beschikbaar is. Door een grondige analyse van de marktvraag brengen we bedrijven samen met locaties die passen bij hun activiteiten. Hierbij richten we ons op het hergebruiken van leegstaande panden en het optimaal benutten van de beschikbare ruimte.

De verweefcoach werkt ook nauw samen met lokale besturen. We ondersteunen hen bij het integreren van bedrijvigheid in hun beleid, zodat economische functies op een duurzame manier verweven kunnen worden met de leefomgeving.

Hoe werkt het gratis locatieadvies?

Het locatieadvies begint met een grondige analyse van de ruimtebehoefte van een ondernemer. We brengen in kaart welke oppervlakte nodig is, wat voor soort activiteiten er plaatsvinden en of er speciale vereisten zijn. Vervolgens onderzoeken we welke panden of locaties in de regio geschikt zijn.

Tijdens dit proces doorzoeken we de secundaire vastgoedmarkt en kijken we naar mogelijkheden om langdurig leegstaande panden te benutten. Voordat we een definitief advies geven, overleggen we met de gemeenten om ervoor te zorgen dat de voorgestelde locatie past binnen het gemeentelijke beleid.

Ons doel is een samenwerking die zowel de ondernemer als de gemeente ten goede komt, door bedrijven te helpen een geschikte locatie te vinden én de regio duurzaam te ontwikkelen. Zo bouwen we samen aan een toekomst waarin bedrijvigheid en leefbaarheid hand in hand gaan.


Maak kennis met onze verweefcoach