Hervorming Mijn VerbouwPremie vanaf 1 juli: Wat je moet weten

30/03/2025
Wonen

Vanaf 1 juli 2025 treden er belangrijke wijzigingen in werking voor de Mijn VerbouwPremie. Deze hervormingen zijn bedoeld om de beschikbare middelen efficiënter in te zetten en meer steun te bieden aan degenen die dit het meest nodig hebben. De voorbije jaren kon Vlaanderen rekenen op tijdelijke Europese relancemiddelen, maar vanaf 1 januari 2026 vallen deze middelen volledig weg, wat een aanzienlijke vermindering van het totale budget betekent.

Onderzoek van Steunpunt Wonen wijst uit dat 65% van de renovatiesteun terechtkomt bij mensen die zonder steun ook al zouden renoveren. Daarnaast concludeert Steunpunt Wonen dat de steun te weinig terechtkomt bij de laagste inkomens, singles, alleenstaande ouders en gepensioneerden. Daarom komt de Vlaamse Regering nu met een hervorming van de Mijn VerbouwPremie.

Hogere premies voor mensen met een lager inkomen

De focus zal meer liggen op lage en middeninkomens, jonge starters, alleenstaande ouders en gepensioneerden. Om hen meer te helpen, wordt de huidige derde doelgroep verder onderverdeeld in doelgroep 3 en 4. Mensen in doelgroep 3 kunnen een premie ontvangen tot 35% van het factuurbedrag, terwijl mensen in doelgroep 4 een verhoogde premie tot 50% van het factuurbedrag kunnen krijgen.

De gewone woning als referentie voor doelgroep 1 en 2

De inkomensgrenzen voor doelgroep 1 en 2 blijven behouden, en zij blijven recht hebben op een premie. Het gaat om een verlaagde en forfaitaire premie beperkt tot respectievelijk 25% (doelgroep 2) en 20% (doelgroep 1) van het factuurbedrag. De premies voor deze doelgroepen worden gecombineerd met een maximum aantal vierkante meters per element van de gebouwschil waarvoor je een premie kan krijgen. Zo worden excessen uitgesloten, en wordt bijvoorbeeld de aanvraag voor de isolatie van een dak in het nieuwe systeem geplafonneerd tot een dak van een gewone woning (100 m²).

Invoering eigendomsvoorwaarde voor eigenaars-bewoners

De hervorming voert ook een nieuwe eigendomsvoorwaarde in. Wie op het moment van de aanvraag over een tweede woning of bouwgrond in volle eigendom beschikt, komt enkel in aanmerking voor premies van doelgroep 1, ook voor de woning die hij of zij zelf bewoont. Er is wel een uitzondering voorzien als de tweede woning sociaal verhuurd wordt. Dan kom je voor de premie automatisch in doelgroep 4 terecht.

Enkel nog premies voor energetische renovaties

Vlamingen zullen in de toekomst enkel nog premies kunnen aanvragen voor renovatiewerken die de woning energiezuiniger maken. Voor werken aan het dak, de buitenmuren, de vloer of de ramen wordt enkel een premie toegekend als ook bijkomende isolatie wordt geplaatst. Premies voor binnenrenovaties worden geschrapt, maar steun voor voorbereidende werken zoals het aanpakken van vochtproblemen en vervangen van leidingen en afvoeren blijft behouden voor doelgroep 3 en 4.

Warmtepompen stimuleren

De premies voor warmtepompen blijven bestaan, net als de premies voor warmtepompboilers. Die verbruiken immers tot driemaal minder energie dan klassieke elektrische boilers. De premies voor zonneboilers worden stopgezet, omdat deze relatief dure investering slechts zorgt voor een beperkte besparing in vergelijking met warmtepompboilers.

Deel alstublieft deze informatie met de betrokken partijen binnen jullie gemeente. Door deze wijzigingen goed te communiceren, zorgen we ervoor dat iedereen optimaal geniet van de beschikbare steun.

Je vindt het volledige persbericht van de Vlaamse overheid op ons deelplatform. Mocht je vragen hebben of hulp nodig hebben, aarzel dan niet en contacteer ons.

Gerelateerde artikelen