Ontmoetingscentrum OC de Plussje feestelijk geopend

16/10/2024
Publieke infrastructuur

Eind september opende de gemeente Lierde haar nieuwe ontmoetingscentrum, OC de Plussje. De moderne en toegankelijke locatie biedt ruimte aan verenigingen en bewoners om samen te komen, te genieten en activiteiten te organiseren. Na jaren van plannen, slopen en bouwen met de ondersteuning van SOLVA, kunnen de inwoners van Lierde nu een prachtig gebouw gebruiken dat aan alle hedendaagse eisen voldoet.

Nieuwe start op historische plek

OC de Plussje werd gebouwd op de plek van de voormalige dorpsschool van Lierde. Na de sluiting in 1972 werd het gebouw jarenlang gebruikt voor bijeenkomsten en activiteiten, in de volksmond was het gekend als ’t zoalke van Meeke Mol. De feestzaal had helaas haar beste tijd gehad, en voldeed niet meer aan de moderne eisen van comfort en toegankelijkheid. Renoveren was geen optie meer, en in 2019 besloot de gemeente dan ook om het te slopen en een nieuw ontmoetingscentrum te bouwen.

Van plan naar realiteit

SOLVA werd aangesteld als bouwheer en BECO Architecten uit Erpe-Mere werd geselecteerd om het ontwerp te realiseren. De bouw werd eind 2022 gegund aan Algemene Bouwwerken Sadones uit Brakel. In maart 2023 startten de sloopwerken en kort daarop de bouwwerken. In september 2024 werd het nieuwe ontmoetingscentrum voltooid en feestelijk geopend door burgemeester Jurgen Soetens en schepen gemeente-eigendommen Katelijne Scheirlinckx.

Duurzaam en toegankelijk ontwerp

Het nieuw ontmoetingscentrum bestaat uit twee zalen met een capaciteit voor 210 mensen: een grote zaal voor 150 personen en een kleinere zaal met zitplaats voor 60 personen. Beide ruimtes zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en uitgerust met moderne faciliteiten. Bij de bouw werd ook sterk ingezet op duurzaamheid. Met de installatie van een ventilatiesysteem, een lucht/water-warmtepomp en zonnepanelen voldoet het centrum aan de hedendaagse energie- en milieuvereisten.

Een ontmoetingsplek voor iedereen

Met de opening van OC de Plussje heeft Lierde nu weer een ontmoetingsplek voor jong en oud. De nieuwe naam, die zowel vernieuwend als herkenbaar moest zijn, werd door een deskundige jury gekozen uit 79 voorstellen van de inwoners van Lierde. Dankzij de nauwe samenwerking tussen het gemeentebestuur en SOLVA kan de hele dorpsgemeenschap genieten van ‘samenzijn’ en ‘ontmoeten’ in een prachtig, toekomstbestendig gebouw.

 

Gerelateerde artikelen