Eerste spadesteek nieuwe kazerne post Sint-Lievens-Houtem

16/10/2024
Publieke infrastructuur

Begin oktober werd de aftrap gegeven voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne voor post Sint-Lievens-Houtem. Voor de brandweerpost wordt een functioneel gebouw neergezet, met alle hedendaagse voorzieningen. Een belangrijke stap in het masterplan van de Brandweerzone Vlaamse Ardennen, die de gemeente Sint-Lievens-Houtem en de zone samen met SOLVA zetten.

Kers op de taart

Sinds zijn ontstaan zo’n 40 jaar geleden, breidde de brandweerpost Sint-Lievens-Houtem gestaag uit in wagenpark en bezetting. Het is sinds 2015 een zelfstandige post en die telt nu 26 vrijwillige brandweerlieden. Als kers op de taart van de mooie groei wordt nu een spiksplinternieuwe, moderne brandweerkazerne gebouwd.

“Het project kent een lange historiek”, weet zonecommandant Peter De Vijlder. “We startten al in 2016 met een projectgroep die de kazernering van Sint-Lievens-Houtem onder de loep nam. In 2018 kwam het definitieve besluit. Het jaar erna kochten we de gronden aan, het voorbereidend traject werd gefinaliseerd in het voorjaar van 2024.”

Prioriteit voor adequate werking

Burgemeester van Sint-Lievens-Houtem Tim De Knyf: “Voor onze gemeente was de bouw van een nieuwe kazerne een absolute prioriteit, in het kader van de adequate werking van onze brandweer. Daarnaast zal de nieuwe kazerne een echte eyecatcher zijn, waarmee we hopen ook nieuwe brandweerlieden aan te trekken. Het werk van onze lokale vrijwilligers wordt sterk geapprecieerd, en daar moeten we verder op inzetten.”

Het bestaande dak van de huidige brandweerpost, ingeplant in een landelijke omgeving, wordt uitgebreid en vernieuwd onder dezelfde dakhelling als die van de omringende woningen. Ernaast wordt een nieuw volume opgetrokken waarin kleedkamers, burelen en een polyvalente ruimte komen. De open ruimte wordt ingericht als vlotte in- en uitrijzone, met verschillende verhardingen voor rijden en manoeuvreren (beton) en voor parkeren (grasdallen). Aan de rand van de kazerne worden een aantal groenzones voorzien.

Mooi staaltje van samenwerking

De bouw is een realisatie van alle de gemeente Sint-Lievens-Houtem, de Brandweerzone Vlaamse Ardennen en de intercommunale SOLVA. Het ontwerp is van architectenbureau DAT en de studiebureaus Stir en iGenia.

“Het is een mooi staaltje van samenwerking in onze Vlaamse Ardennen”, zegt de voorzitter van de brandweerzone, burgemeester van Oudenaarde Marnic De Meulemeester. “Samen bouwen we, letterlijk en figuurlijk, aan een betere hulpverlening voor al onze burgers in de Vlaamse Ardennen.”

 

Gerelateerde artikelen