Succesvolle start voor elektrische deelfietsen: 8500ste rit een feit

20/09/2024
Mobiliteit

Een maand na de introductie van elektrische deelfietsen in de vervoerregio’s Dender en Vlaamse Ardennen blijkt het fietsdeelsysteem een groot succes te zijn. Op 20 augustus werden er meer dan 350 elektrische deelfietsen verdeeld over 74 locaties, en vandaag, exact een maand later, werd in Oudenaarde al de 8500ste rit geboekt. Zowel de lokale besturen, de Vervoerregio’s Dender en Vlaamse Ardennen, intercommunale SOLVA als aanbieder Hoppy zijn zeer tevreden met de resultaten.

 In fietsstad Oudenaarde zijn de cijfers veelbelovend. Tijdens de eerste maand werden er maar liefst 411 ritten geregistreerd. De meest populaire locatie is het station van Eine, waar 96 ritten startten. Maar ook de fietsen aan het station van Oudenaarde (77 ritten) en de Casteleinstraat (57 ritten) worden veel gebruikt. “De goede cijfers in onze stad bevestigen dat de inwoners van Oudenaarde tevreden zijn met het deelfietsensysteem en deze als een meerwaarde voor de stad zien.” zegt Burgemeester Marnic De Meulemeester. Hij voegt toe dat deelmobiliteit essentieel is voor duurzame stedelijke ontwikkeling.

Gemak en veelzijdigheid

In de vervoerregio Vlaamse Ardennen worden de elektrische deelfietsen ingezet als onderdeel van het vervoer op maat, waar het openbaar vervoeraanbod eerder beperkt is. “De deelfietsen vormen een zeer flexibel en duurzaam vervoersmiddel waarmee de bereikbaarheid van attractiepolen kan worden verhoogd. Uit de eerste gebruikscijfers lijkt deze doelstelling alvast te worden behaald” aldus voorzitter van de vervoerregio Erwin Sucaet. Peter Simoens, schepen van mobiliteit in Oudenaarde, is enthousiast over de veelzijdigheid van het systeem: “De deelfietsen kunnen zowel recreatief gebruikt worden om Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen te ontdekken, als voor functionele verplaatsingen zoals het dagelijkse woon-werkverkeer.”

De 8500ste rit: een feestelijk moment

Op 20 september werd de 8500ste rit in Oudenaarde gereden door Jelle Verlinden, die een fiets oppikte aan het station van Eine. Als dank voor deze mijlpaal ontving hij van Hoppy een gratis weekabonnement. “De 8500ste rit binnen een maand na de lancering is een fantastische mijlpaal. Het bevestigt dat het deelfietsensysteem in deze streek zeer goed onthaald wordt. We zien een mooie balans tussen woon-werkverkeer en toeristische ritten doorheen de prachtige landschappen, wat aantoont dat onze fietsen inspelen op verschillende mobiliteitsbehoeften.”, aldus Kenny Vercruysse, CEO van Hoppy.

Succes in de hele regio

Het fietsdeelsysteem is niet alleen in Oudenaarde een succes. Er werden in beide regio’s samen meer dan 1500 gebruikers geregistreerd, met in totaal 8500 ritten en meer dan 50.000 afgelegde kilometers. Klachten blijven beperkt, en gebruikers geven aan zeer tevreden te zijn over het gebruiksgemak en de beschikbaarheid van de fietsen. Alle betrokken partijen zijn aangenaam verrast door het succes van de deelfietsen als onderdeel van een duurzamer mobiliteitssysteem


Maak kennis met het team Mobiliteit:

Gerelateerde artikelen