Internationale aandacht voor deelsystemen Vlaamse Ardennen

16/10/2024
Mobiliteit

De opgang van autodelen en fietsdelen in de Vlaamse Ardennen krijgen internationale erkenning. In onze regio worden een regionaal elektrisch auto- en fietsdeelsysteem succesvol uitgerold. Daarnaast zijn er in verschillende gemeenten nog andere aanbieders actief. De deelmobiliteit wordt geplaatst op Hoppinpunten, waar reizigers gemakkelijk overstappen van de ene vervoerswijze op de andere.

Vlotte samenwerking

De Hoppinpunten zijn een initiatief van de vervoerregio Vlaamse Ardennen. De vervoerregio investeert ook middelen van het vervoer op maat in de deelsystemen. Ook verschillende steden en gemeenten zorgen voor ondersteuning. SOLVA heeft als streekintercommunale regionale contracten gesloten met Mobilize Share en Cambio voor autodelen en Hoppy voor fietsdelen.

Succes in landelijk gebied

Hoewel deelsystemen vaak worden gezien als een stedelijk fenomeen, blijkt uit de ervaring in de landelijke Vlaamse Ardennen dat ze ook in landelijk gebied succesvol zijn. Dit succes trok de aandacht van Interreg Europa, een Europees samenwerkingsprogramma. Interreg organiseerde in samenwerking met Autodelen.net een studiebezoek om autodelen en fietsdelen in kleine gemeenten te onderzoeken. Autodelen.net is een netwerkorganisatie die inzet op de promotie van alle vormen van deelmobiliteit in Vlaanderen.

Europees studiebezoek

Begin oktober bezocht een delegatie uit Hongarije, Portugal, Denemarken, Italië, Duitsland en Ierland onze regio. In de voormiddag was er een studievoormiddag in Gent, waarna het bezoek met deelauto’s werd voortgezet naar Brakel, Oudenaarde en Kruisem. Tijdens dit bezoek bekeken de delegatieleden de deelmobiliteit en de realisatie van de Hoppinpunten in deze gemeenten. Hoewel dit project nog in ontwikkeling is, maakt juist dat het interessant voor de Europese landen die op bezoek komen. Het toont aan dat de Vlaamse Ardennen een voorbeeldregio zijn in Europa.

Wat maakt onze aanpak zo bijzonder?

  • Succesvolle uitrol van regionale elektrische deel-auto’s en -fietsen
  • Slimme Hoppinpunten voor makkelijk overstappen
  • Bewijs dat deelmobiliteit ook werkt in landelijke gebieden!

 

Gerelateerde artikelen