De Hoppinfamilie blijft uitbreiden

27/11/2024
Mobiliteit

De voorbije twee maanden huldigde SOLVA twee nieuwe Hoppinpunten in: zowel in Haaltert als in Oosterzele kwamen er mobiliteits-HUBs bij. Ze werden alletwee ingericht om gebruikers van openbaar vervoer en deelmobiliteit zo comfortabel en flexibel mogelijk te bedienen. Reden genoeg om in beide gemeenten een feestelijke gebeurtenis te organiseren! Samen met de lokale besturen werkte SOLVA een leuk sociaal event uit om de Hoppinpunten en vervoer op maat in de kijker te zetten.

Elk Hoppinpunt uniek, maar toch herkenbaar

Wat een Hoppinpunt kenmerkt, is de iconische zuil.  Op deze zuil vind je alle nuttige informatie over de mobiliteitsmogelijkheden en andere diensten op en rond het Hoppinpunt. In combinatie met de kenmerkende groen-paarse tinten zorgt de zuil voor uniformiteit en herkenbaarheid in heel Vlaanderen. Toch heeft elke locatie zijn eigen invulling.

In Haaltert werd het eerste ‘volwaardige’ Hoppinpunt geopend. Aan station Ede kan je makkelijk overstappen tussen trein, bus, deelwagen of deelfiets. Je eigen fiets kan je veilig parkeren aan de fietsnietjes. In Oosterzele werd een bestaande bushalte vernieuwd, het mobileitsaanbod uitgebreid en het comfort verhoogd. Er werden een deelauto en deelfietsen voorzien, overdekte stallingen voor (deel)fietsen geplaatst, en er kwam een fietsherstelzuil bij.

Hoppindoop, -borrel of -ontbijt

De basis van de feestelijkheden bleef telkens hetzelfde, maar de invulling verschilde per locatie. Na het officiële gedeelte koos Haaltert voor een Hoppinborrel. Onder een stralende hemel, inclusief herfstzonnetje, kregen buurtbewoners een deskundige uitleg over Hoppinpunten en deelmobiliteit bij een hapje en een drankje. Geïnteresseerden konden bovendien een ritje maken met een elektrische deelfiets of deelauto. In Oosterzele startten de festiviteiten al in de ochtend, waardoor werd gekozen voor een Hoppinontbijt met koffie en koffiekoeken. Een keuze die duidelijk in de smaak viel.

Draagvlak creëren

Ongeveer een jaar geleden startte SOLVA met het idee om Hoppinpunten feestelijk in te huldigen. Het doel was telkens hetzelfde: draagvlak creëren voor Hoppin, het openbaar vervoer en deelmobiliteit. Net zoals schepen sinds de oudheid worden gedoopt voor een behouden vaart, kwam het idee om Hoppinpunten symbolisch te dopen: compleet met champagnefles, meters, peters en bijpassende doopsuiker.

Met deze ludieke aanpak hoopte de intercommunale mensen te informeren, een positief verhaal te brengen en hen te stimuleren gebruik te maken van de mogelijkheden van een Hoppinpunt. Dit initiatief werd enthousiast onthaald. Het eerste mobiliteitsknooppunt dat zo in gebruik werd genomen, was Lede – Ziekenhuis, gevolgd door Ede Station en Oosterzele Centrum.

Duurzame samenwerking

Voor de organisatie werkten SOLVA en de lokale besturen nauw samen. Terwijl SOLVA verantwoordelijk was voor de conceptuele uitwerking, lag de praktische organisatie in de handen van de lokale besturen. Deze samenwerking toont hoe lokale besturen en SOLVA samen mooie projecten op poten kunnen zetten en zo bijdragen aan een regio waar het goed is om te wonen, te werken en te leven.

Gerelateerde artikelen