Deelauto’s blijven groeien in de regio’s Dender en Vlaamse Ardennen

20/09/2024
Mobiliteit

Tijdens de Week van de Mobiliteit willen we graag het groeiende succes van de deelauto’s in de vervoerregio’s Dender en Vlaamse Ardennen belichten. Sinds eind 2023 zijn er meer dan 30 extra deelauto’s ingezet, waardoor duurzame mobiliteit een steeds prominentere plek krijgt in onze regio’s.

In september 2024 beschikken de twee vervoerregio’s samen over maar liefst 110 deelauto’s. “Sinds begin dit jaar kwamen er meer dan 30 wagens bij, verspreid over beide vervoerregio’s. Het toont de noodzaak en populariteit van deelmobiliteit aan.” zegt Nathalie Neirynck, experte mobiliteit bij SOLVA. Van januari tot en met augustus 2024 werden er 13.978 ritten gemaakt met deelauto’s, goed voor een indrukwekkende 743.496 kilometers! Ook het aantal gebruikers blijft stijgen. In september 2024 zijn er 1.460 actieve gebruikers, die de voordelen van autodelen dagelijks ervaren.

Het systeem van autodelen heeft een directe positieve impact op de parkeerdruk en draagt bij aan een schonere en efficiëntere mobiliteit. Daarnaast verlaagt het de CO2-uitstoot en verbetert het leefbaarheid in onze steden en dorpen.

Vooral Cambio en Mobilze Share zijn zeer actief in de regio’s, met een steeds groter aanbod aan voertuigen. Daarnaast speelt BattMobility ook een rol, met een deelauto in Kruisem. Naast de grotere aanbieders, zetten ook particulieren zich in voor autodelen via platforms zoals Dégage en CozyWheels, waar mensen onderling hun auto delen.

De toename van het aantal deelauto’s en gebruikers bewijst dat autodelen steeds meer ingeburgerd raakt en een belangrijke schakel vormt in de transitie naar duurzamere vervoersoplossingen.

Tijdens deze Week van de Mobiliteit tonen we dat we blijven werken aan een duurzamere toekomst door verder in te zetten op deelmobiliteit. We zijn dan ook blij dat de cijfers ons gelijk geven.

Gerelateerde artikelen