1 jaar autodelen in Moerbeke na succes DeelautoZoektDorp

19/09/2024
Mobiliteit

Een jaar geleden kwam Moerbeke, deelgemeente van Geraardsbergen, uit de bus als winnaar van de campagne ‘DeelautoZoekDorp’. Dat was een wedstrijd waarbij verschillende dorpen kans maakten om een jaar lang een elektrische deelauto uit te proberen. Inwoners van Moerbeke kregen een Renault ZOE ter beschikking op het dorpsplein. Een jaar later verlengt de stad Geraardsbergen het contract met de aanbieder van de deelwagen.

Mooie cijfers

Na een jaar proefrijden met de deelwagen werden er eind mei 126 ritten geregistreerd, door 26 gebruikers, met een totaal van 689 uur en 7082 afgelegde kilometers. Gebruikers zijn enthousiast over het gebruiksgemak, de lage kosten en de milieuvriendelijkheid van de deelauto. Het is dan ook een goedkoper alternatief wanneer je slechts af en toe een wagen nodig hebt. Andere voordelen die naar voor komen zijn de rustige rijstijl en uiteraard het feit dat het beter is voor het milieu én klimaat dan een eigen wagen.

Duurzaam succes van de deelauto

Het succes van de campagne leidde ertoe dat het contract met Valckenier Share (Mobilize Share), de autodeelaanbieder, werd verlengd. Dit betekent dat de inwoners van Moerbeke nog steeds gebruik kunnen maken van de deelauto voor hun verplaatsingen.

Volgens Emilie De Witte, projectleider bij SOLVA, zijn de resultaten van het eerste jaar veelbelovend: “We zijn trots op het succes van het autodeelproject in Moerbeke. Het verlengen van het contract bevestigt dat er een blijvende behoefte is aan duurzame mobiliteitsoplossingen in de stad.

Het autodeelproject in Moerbeke is een goed voorbeeld van hoe deelmobiliteit kan bijdragen aan meer duurzame en flexibele vervoersopties in minder bevolkte dorpskernen.

Gerelateerde artikelen