TEAH ‘Menukaart’ tegen energiearmoede

De Technische Assistentie Hub (TEAH) vanuit SOLVA, of Eerste Hulp bij Energie Gemeenschappen (EHBE), versnelt de energietransitie voor iedereen. Ze schenkt speciale aandacht aan energiegemeenschappen die kwetsbare huishoudens ondersteunen. TEAH wil een inclusieve, sociale energietransitie realiseren en bestrijdt zo energiearmoede, een probleem dat 1 op de 6 gezinnen in Vlaanderen treft.
Lokale besturen en OCMW’s kunnen bij TEAH eigen voorstellen indienen of acties kiezen uit de TEAH ‘Menukaart’. Die bevat een breed scala aan inclusieve energie-efficiëntiediensten, zoals het project Papillon, energie-efficiëntiemaatregelen en het project ThermoVault.
Concrete acties tegen energiearmoede
Rechtstreeks energiedelen via een energiegemeenschap is momenteel niet voordelig voor kwetsbare gezinnen. Daarom werkt TEAH concrete en effectieve acties uit om ze te beschermen tegen energiearmoede, te ondersteunen en kennis bij te brengen over de energiemarkt en -transitie.
TEAH meet de impact van acties, met instrumenten die helpen om slim om te gaan met energie, om energie te besparen, om water- en energiehuishouden te beheren en om correct te verwarmen. Daarnaast hanteert TEAH het PPP-model om de effecten te evalueren:
- People: Verbetering van comfort (binnenklimaat), grotere zelfredzaamheid en beter begrip van de energiemarkt.
- Planet: Energiebesparing (kWh-reductie, CO2-reductie).
- Profit: Lagere energiekosten en hogere zelfvoorziening.
De TEAH ‘Menukaart’
Lokale besturen kunnen kiezen uit meerdere initiatieven op de TEAH ‘Menukaart’:
Bestaande initiatieven met financiering uit andere kanalen
- Energiescans (XL)
- Gratis onderhoud van de verwarmingsketel, slimme thermostaatkranen …
- Mijn Verbouw-programma: Mijn Verbouwlening (MVL), Mijn Verbouwbegeleiding (MVB), Mijn Verbouwpremie (MVP).
Nieuwe initiatieven om bij aan te sluiten
- Papillon: Verhuur van energiezuinige toestellen tegen een laag maandelijks tarief.
- ThermoVault: Slimme sturing van elektrische boilers en accumulatiekachels om piekbelasting te beperken en energie-efficiëntie te verhogen.
- Thuisopslag: Pilootproject voor batterijopslag voor maximaal zelfverbruik van hernieuwbare energie (bijv. plug & play-batterijen).
- Pre-financiering PV-installatie: Voorfinanciering van zonnepanelen om de installatiedrempel te verlagen.
- Sociale deelauto: Ontwikkeling van een deelautoproject vanuit de (energie)opbrengst van PV-installaties op grote daken van het lokaal bestuur of kmo’s.
- Noodkoopfonds: Bijpassen van ontbrekende begeleiding om de Vlaamse lening van 50.000 euro met uitgestelde afbetaling op te starten voor grondige woningrenovaties, ondersteund door sociale, technische en bouwexperten.
Voor de implementatie van de maatregelen voorziet TEAH hulpmiddelen zoals gedetailleerde stappenplannen, checklists (bijvoorbeeld informatie over de woning en gezinssituatie), sjablonen, modelcontracten en rekentools voor de simulatie van meerwaarde en rendement.
Financiering en implementatie
De financiering van de acties komt uit verschillende bronnen:
- Lokale besturen en OCMW’s (zoals reguliere middelen en LEKP 2.1).
- Rendabele businesscases bij KMO’s, lokale besturen en burgers, waarbij een deel van de opbrengsten naar kwetsbare doelgroepen gaat.
- Diverse financieringsopties zoals raamovereenkomsten, aankoopcentrales of groepsaankopen. Mogelijke financieringsbronnen zijn gemeenten, OCMW’s, LEKP 2.1, burgercoöperaties, banken en risicodragend kapitaal, al dan niet via het rollend fonds-principe.
Een voorbeeld: het noodkoopfonds, waarvoor Vlaanderen 9.000 euro subsidie voorziet voor bouwtechnische begeleiding. Dit bedrag volstaat echter niet om een volledig ontzorgingstraject te financieren, waardoor aanvullende lokale investeringen nodig zijn.
TEAH neemt het voortouw in de ontwikkeling van actieplannen, samenwerkingsverbanden, instrumenten en budgettaire ramingen. De implementatie verloopt via een klantgerichte aanpak, van sensibilisatie tot installatie en facturatie. De ondersteuning door de TEAHub-coach en experts omvat maatwerk op juridisch, financieel, technisch en governance-niveau
TEAH zet zich in voor een duurzame en inclusieve energietransitie, waarin niemand achterblijft.
Hoe starten?
Contacteer jouw TEAH of meld jouw idee online aan via www.ehbe.vlaanderen. Dan gaan we van start met bovenstaande concrete acties en samenwerkingsverbanden om de energiefactuur van de (kwetsbare) gezinnen te beperken.