Zo loopt de campagne Energiedelen bij bedrijven

26/02/2025
Energie

Onze bedrijven staan voor grote uitdagingen. Inzetten op hernieuwbare energie is ook voor hen van belang maar heeft vaak niet de grootste prioriteit, onder andere door gebrek aan tijd of expertise. Maar bedrijven zitten niet meer te wachten op traditionele energiecoaching. Ze zitten wél met vragen rond hernieuwbare energie en energiedelen. Met de campagne Energiedelen bij bedrijven, gelanceerd in april 2024, wil SOLVA hen bevragen en ondersteunen.

Opzet en motivatie bevraging

Waar lopen bedrijven tegenaan binnen hun hernieuwbare energieprojecten? Hoe kunnen we hen eventueel helpen vanuit onze lokale besturen of SOLVA? Dat onderzochten we via een enquête. We stelden er ook andere vragen in rond hernieuwbare energie voor mogelijke toekomstige projecten.

Als motivatie om de enquête in te vullen, beloofde SOLVA ook 21 bedrijven uit de regio effectief te begeleiden om hun hernieuwbaar energieproject tot een goed einde te brengen. Een voorwaarde voor de begeleiding was wel de bereidheid tot samenwerking met andere bedrijven of partijen.

Succes en selectie

We kregen maar liefst 50 aanmeldingen uit de regio. We hebben ze grondig geanalyseerd en, met de hulp van studiebureau Sweco, 17 bedrijven geselecteerd aan de hand van deze criteria:

  • Beschikbaarheid van voldoende data over het energieverbruik van het bedrijf
  • Complementariteit van het energieprofiel met andere ingeschreven bedrijven
  • Voldoende hoge energievraag of –aanbod
  • Motivatie van het bedrijf
  • Geografische nabijheid van de bedrijven binnen een cluster en geografische verspreiding tussen de clusters over de regio
  • Schaal van het bedrijf

Een overzicht per gemeente:

Toekomstige acties

Wat zijn de volgende stappen binnen de campagne?

  1. Om de technische en economische haalbaarheid van een mogelijke samenwerking goed te kunnen bepalen, vraagt SOLVA nu het energieverbruik van de bedrijven in detail op.
  2. Eens we dat ontvangen hebben, nemen we kort contact op met de bedrijven om de samenwerkingsmogelijkheden die wij zien kort toe te lichten.
  3. Als het bedrijf zich in de mogelijke opties kan vinden, gaan we door met de effectieve haalbaarheidsstudie.
  4. We brengen alle bedrijven samen voor een toelichting van de resultaten van de studie. Zo hebben ze een concreet zicht op welke voordelen (en eventuele risico’s) een samenwerking voor hen zou betekenen.
  5. De bedrijven nemen een beslissing of ze verdergaan en de samenwerking opzetten. Daartoe nemen ze dan zelf verder initiatief, of bekijken we de verdere begeleidingsmogelijkheden via SOLVA.

Gerelateerde artikelen