Nieuws

  • 14 januari 2021

Gewijzigde premies 2021 energie en (ver)bouwen

Een nieuw jaar betekent ook vaak het startschot van nieuwe regelgeving en premies rond energie en (ver)bouwen.  De meest opvallende voor 2021 zijn: 
  • 14 januari 2021

Half jaar elektrisch autodelen in Zuid-Oost-Vlaanderen

Sinds eind juni vorig jaar zijn in vijftien Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten één tot drie elektrische deelwagens ter beschikking via het regionaal deelsysteem van Valckenier Share. Ondanks de stijgende vraag was het aanbod aan deelwagens in onze regio tot dan toe erg beperkt.
  • 2 december 2020

Subsidies voor bestrijden energie-armoede en uitvoering klimaatplan komen naar de regio

Op het einde van 2020 komt nog goed nieuws naar SOLVA en Zuid-Oost-Vlaanderen. Maar liefst twee ingediende subsidiedossiers werden recentelijk goedgekeurd.
Logo Hoppinpunten
  • 18 november 2020

Waarom willen lokale besturen werken aan hoppinpunten?

Waarom willen steden en gemeenten investeren in hoppinpunten (of mobipunten)? Dat is het uitgangspunt van een online bevraging die dit najaar werd gelanceerd bij  beleidsmakers in onze regio.
Klimaattafel Denderleeuw - copyright iso800
  • 14 januari 2021

Burgers krijgen budget voor uitvoering klimaatacties

Dit voorjaar start SOLVA samen met de gemeenten Kluisbergen, Sint-Lievens-Houtem en Zwalm een participatietraject op waarbij burgers een actieve rol en een budget krijgen voor de uitvoering van specifieke acties uit het regionaal klimaatplan.
Pro Natura
  • 19 november 2020

Groeninrichting bedrijventerrein Doorn Noord door sociaal economiebedrijf

Dat een bedrijventerrein geen kale, grijze vlakte hoeft te zijn, hebben ze in Ninove op het nog aan te leggen bedrijventerrein Doorn Noord goed in de oren geknoopt.
  • 18 november 2020

Woonuitbreidingsgebied Terjoden (Aalst) wordt groene recreatiepool

De wijk Terjoden in Aalst krijgt er weldra een groene recreatiepool bij. Het "RUP Terjoden recreatief" dat de Aalsterse gemeenteraad in zitting van 23 juni 2020 definitief vaststelde, schept hiervoor het planologische kader.
Matthias Diependaele - Karim Overmeire - Heidi Knop - Joris Vandenhoucke.JPG
  • 8 januari 2021

19 gemeenten in het Denderland en de Vlaamse Ardennen werken samen voor onroerend erfgoed

Op de grens tussen het Denderland en de Vlaamse Ardennen wordt een nieuwe samenwerking voor onroerend erfgoed officieel ingeluid. Twee nieuwe onroerend erfgoeddiensten, Denderland en Vlaamse Ardennen, zijn vanaf 1 januari van start gegaan.
  • 18 november 2020

Toekomst streekbeleid in Zuid-Oost-Vlaanderen

Het streekbeleid in Zuid-Oost-Vlaanderen heeft heel wat verschillende (juridische) vormen, structuren en personeelsbezetting gekend. Van vzw tot ESF-project en van 1 naar 8 en terug naar 1 medewerker.
Noodkoopfonds
  • 18 november 2020

Goedkeuring subsidiedossiers noodkoopwoningen

Geraardsbergen en Ninove kunnen beroep doen op net goedgekeurde subsidies vanuit het Noodkoopfonds om kwetsbare eigenaars te ondersteunen bij het energetisch renoveren van hun woning.