Lokale klimaatprojecten ingediend voor subsidie Minister Schauvliege

  • 19 november 2018

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, deed voor de zomer 2018 een oproep aan gemeenten en lokale verenigingen om projecten op poten te zetten om de klimaatuitdaging aan te pakken. Een budget van 12 miljoen euro werd hiervoor vrijgemaakt. De projecten die voor subsidiëring in aanmerking komen, helpen de lokale en Vlaamse klimaatdoelstellingen realiseren. Goedgekeurde projecten ontvangen een subsidie tussen de 10.000 en de 250.000 euro. Projecten rond elektriciteitsproductie, het verhogen van de efficiënte van het elektriciteitsverbruik of openbare verlichting komen niet in aanmerking. De projecten moeten lopen tussen juni 2018 en ten laatste op 1 januari 2024 afgerond zijn.

 

SOLVA ׀ Streekoverleg en Provincie Oost-Vlaanderen dienden voor 15 september 4 bovenlokale projecten in en schreven 1 project uit dat steden en gemeenten zelf konden indienen.

 

4 bovenlokale projecten voor onze regio:

  • Installatie van 7 mobipunten in de regio. Een mobipunt is een fysieke plaats waar verschillende duurzame mobiliteitsfunctie elkaar ontmoeten, denk aan deelfietsen, deelwagens, laadpunten, busstop... Dit zijn de deelnemende gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen: Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Herzele, Lede, Ronse, Sint-Lievens-Houtem
  • Autodelen. Deze 8 steden en gemeenten participeren: Aalst, Geraardsbergen, Herzele, Lede, Lierde, Maarkedal, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem. 
  • Lokale renovatietrajecten: begeleiding van renovatieprojecten voor specifieke doelgroepen. Deelnemende gemeenten zijn: Geraardsbergen, Oudenaarde, Ninove
  • Biomassa: Technische haalbaarheid wordt onderzocht voor de plaatsing van een biomassaketel die draait op lokale biomassa. Locaties te bepalen in functie van in te zamelen reststromen. Deelnemende gemeenten zijn: Erpe-Mere, Maarkedal, Lierde en Geraardsbergen.

1 lokaal project:

  • Gemeente op de E-fiets rond duurzame mobiliteit van eigen medewerkers. Gemeenten konden dit herschrijven op eigen maat en zelf indienen. 4 gemeenten hebben dit ook gedaan: Denderleeuw, Geraardsbergen, Lede en Sint-Lievens-Houtem. Voorbeeldgemeente voor dit project is Erpe-Mere, waar dit reeds loopt.

We wachten het besluit af, maar hopen uiteraard op basis hiervan al te kunnen starten met de uitvoering van enkele acties uit het klimaatplan. 

Meer info...