Liberale Kring Ninove in ere hersteld

  • 24 augustus 2020

Sinds 2014 werkt SOLVA in opdracht van de stad Ninove aan de restauratie van "De Liberale Kring". Midden augustus 2020 werd het hele project voltooid. Het gebouw beschikt (opnieuw) over een prachtige balzaal, kantoorruimtes, functionele ruimtes en een binnentuin en is makkelijk toegankelijk voor minder mobielen.

Het gebouw, dat dateert uit de 19e eeuw, heeft een hele geschiedenis en kende dus al vele bewoners en bezoekers. Het was vroeger een middelbare school, een thuisbasis voor liberale vennootschappen, een stadsbibliotheek én een academie voor beeldende kunst. Het gebouw stond te verkommeren sinds de academie verhuisde in 2008.

De stad Ninove besliste fors te investeren om dit mooie erfgoed te kunnen behouden. SOLVA werd door de stad aangesteld als bouwheer en nam de volledige projectregie voor haar rekening. Van de opmaak van de haalbaarheidsstudie in 2014 over de aanstelling en opvolging van een ontwerpbureau tot het opvolgen van de werken in augustus 2020.

Nieuwe kansen voor cultuur en wonen

Het projectgebied bevindt zich tussen de Dreefstraat en de Vestbarm te Ninove en werd aangepakt in twee delen. 

Parking Liberale Kring Ninove Het oude schoolgebouw langs de Vestbarm werd gesloopt. Het vrijgekomen terrein is tijdelijk een parkeerzone waarop in een latere fase een nieuwe woonontwikkeling gerealiseerd kan worden. 
Het gebouw langs de Dreefstraat werd behouden en in haar oude glorie hersteld. Een grondige restauratie aan zowel binnen- als buitenzijde drong zich op. Op de tweede verdieping biedt de prachtige balzaal nieuwe kansen voor cultuur en vrije tijd: er kunnen rustige activiteiten georganiseerd worden zoals tentoonstellingen, kamerconcerten, tango-avonden, danscursussen, lezingen, recepties …
Balzaal Liberale Kring 

Op de eerste verdieping zijn er twee casco afgewerkte kantoorruimten. Deze worden te koop aangeboden op de private markt.

Op het gelijkvloers bevinden zich de sanitaire ruimten voor de gebruikers van de balzaal, een keuken, een berging en de noodzakelijke technische lokalen. 

Ontvangst in stijl en voor iedereen

Liberale Kring achtergevel

Het gebouw beschikt over een nieuwe lift die werd geïntegreerd in een nieuw beglaasd bouwvolume. Daarnaast zorgt de majestueuze houten hoofdtrap in de bestaande traphal niet enkel voor een aangename ontvangst maar maakt deze een veilige evacuatie van de balzaal mogelijk. De houten trap is volledig nieuw en voldoet aan de geldende brandnormen. Om een voldoende capaciteit voor de balzaal te garanderen, werd een bijkomende evacuatietrap geplaatst.

De binnentuin werd volledig heraangelegd en biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om het gerestaureerde gebouw vanuit de Vestbarm te betreden. Hiertoe werden een hellend vlak en 2 parkeerplaatsen voor mindervaliden aangelegd.