Stap 1: check de voorwaarden

Heeft je gemeente of stad een reglement geveltuinen? Kijk het goed na. In sommige gemeenten volstaat een melding, in andere moet je een vergunning aanvragen. Het kan zelfs zijn dat je subsidies kan krijgen of dat je geveltuin gratis voor jou wordt aangelegd!

De aanleg van een geveltuin is al toegelaten in Aalst, Denderleeuw, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Erpe-Mere, Lede, Maarkedal, Ninove, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Zottegem, Zwalm. Onderaan vind je links naar de online geveltuinreglementen.

Stap 2: maak je geveltuinplan

Je kan kiezen voor lage beplanting, klimplanten of een combinatie van beide. Kies zorgvuldig je planten uit en hou daarbij in de eerste plaats rekening met de ligging van je gevel.

Kies je voor een klimplant? Passieflora (passiebloem), Wisteria (blauweregen), Campsis radicans (Trompetbloem) en Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) houden van volle zon. Ligt je gevel in de halfschaduw, dat wil zeggen maximum 4 uur per dag in de volle zon. Ga dan eerder voor kamperfoelie of bosrank. Ben je eerder op zoek naar een echte schaduw klimplant? Hydrangea petiolaris (Klimhortensia) produceert prachtig witte bloemen in de zomer, heeft geen klimhulp nodig en beschadigt je muur niet. Een Clematis alpina (Alpenbosrank) groeit goed aan de schaduwkant.

Kies je voor lage beplanting in de schaduw? Vinca minor (Maagdenpalm) is een populaire bodembedekker met glanzend groen blad en blauwe bloemen. Hij gedijt goed in de schaduw en kan droge periodes overleven. Heuchera (Purperklokje) is ook een optie. Heuchera’s zijn er in verschillende bladkleuren en hebben vaak aantrekkelijke bloemen. Ze kunnen goed omgaan met schaduwrijke omstandigheden. Varens zoals de Dryopteris en Polystichum doen het zeer goed in de schaduw

Voor zonnige lage beplanting zou je kunnen denken aan keukenkruiden zoals Salvia nemorosa (Salie) of Rosmarinus officinalis (Rozemarijn). Lavendel is een klassieker voor een zonnige standplaats. Achillea millefolium (Duizendblad) heeft platte bloemschermen in kleuren variërend van wit tot roze, rood en geel. Deze plant is ook een geschikte keuze voor in de zon.

Hou er zeker rekening mee datje geveltuinplanten geen obstakel vormen op het voetpad. Wat de voorwaarden zijn kan je in het geveltuinreglement van je gemeente lezen.

Stap 3: aanvragen of melden

Met je plan in de aanslag, kan je nu je geveltuin melden of je vergunning aanvragen, al naargelang het reglement in jouw stad of gemeente.

Meldingsplicht vervuld? Vergunning verkregen? Ga dan verder naar de volgende stap.

Stap 4: Een put (laten) graven en vullen

Bekijk nog eens goed het geveltuinreglement voor je een put graaft in de stoep. De toegelaten oppervlakte en diepte zijn beperkt. Als je geluk hebt, graaft je gemeente hem voor jou!

Leg eventueel eerst een laag karton in de put. Zo voorkom je dat zaden diep in de grond ontkiemen tot ongewenste planten. Sommige zaden overleven tientallen jaren lang!

Vul de put met een mengsel van tuinaarde en de weggegraven grond. Beter nog is organisch verrijkte teelaarde, omdat de wortelruimte voor je gevelplanten beperkt is.

Stap 5: … en planten maar!

Zo, je bent klaar met de voorbereiding. Tijd om te planten!

Geef meteen water, zodat de aarde tot tegen de wortels spoelt. Giet je kersverse geveltuin regelmatig, zeker in droge periodes. Wist je dat planten regenwater verkiezen boven leidingwater? Een regenton is dus een goede investering om ze gezond te houden.

Als finishing touch kan je er nog een bijenhotel of nestkastje in bouwen.