Infosessie herbestemming kerken

  • 13 februari 2019

Kerk- en gemeentebesturen staan voor grote uitdagingen om in kerkgebouwen nieuwe functies onder te brengen. Met de grootste concentratie aan parochiekerken in Vlaanderen een echte opdracht voor onze regio.

In een infosessie op 13 maart bracht SOLVA experts samen die het thema in de breedte belichten met haalbare en inspirerende voorbeelden uit de regio. 

Het programma vindt u in deze pdf:

pdf bestandUitnodiging infosessie herbestemming kerken.pdf (4.62 MB)

De presentaties van de infosessie vindt u hieronder terug:

  1. Verwelkoming en situering: pdf bestand1_SOLVA_herbestemming kerken_Verwelkoming.pdf (1.06 MB)
  2. De toekomst van de parochiekerken in Vlaanderen: pdf bestand2_SOLVA_herbestemming kerken_CRKC.pdf (10.45 MB)
  3. Toepasselijke regelgeving en het samenspel van de burgerlijke instanties en de bisschop: pdf bestand3_SOLVA_herbestemming kerken_BisdomGent.pdf (311 kB)
  4. Kerk- en gemeentebesturen in Vlaanderen samen op zoek naar een zinvolle toekomst als neven- of herbestemming van hun parochiekerk: pdf bestand4_SOLVA_infosessie herbestemming kerken_projectbureau.pdf (11.29 MB)
  5. Bouwkundig, funerair en archeologisch erfgoed als dragers van lokale geschiedenis: pdf bestand5_SOLVA_herbestemming kerken_Onroerend erfgoed-SOLVA.pdf (5.6 MB)
  6. Inventarisatie als noodzakelijke tussenstap naar herbestemming roerend kerkelijk patrimonium: pdf bestand6_SOLVA_herbestemming kerken_Roerend erfgoed_EC Denderland.pdf (1.51 MB)
  7. Wat kan SOLVA | Streekoverleg voor u doen?: pdf bestand7_SOLVA_herbestemming kerken_Wat kan SOLVA voor u doen.pdf (1.72 MB)

Oproep herbestemming kerken

Binnen veel gemeente- en kerkbesturen leven al suggesties, ideeën, visies of worden plannen gemaakt voor de geschikte her- of nevenbestemming van een parochiekerk. Het is echter niet evident om deze ideeën tot uitvoering te brengen.  

Het Projectbureau ‘Herbestemming kerken’ lanceert een oproep om gemeente- en kerkbesturen te begeleiden bij het traject naar een nieuwe of nevenbestemming van een kerkgebouw. 

Alle info vindt u in onderstaand document:

pdf bestandProjectoproep herbestemming kerken.pdf (397 kB)

Contact

Pieter Leus, bouwkundige SOLVA - pieter.leus@so-lva.be of 053 73 74 24