Wie een woning bouwt of grondig renoveert, is in bepaalde gevallen verplicht om een regenwaterput te installeren. Als dat zo is, dan zal die vaak ook een bepaald minimumvolume moeten hebben. De gewestelijke stedenbouwkundige verordening legt hier een aantal regels op. In de bouwvergunning zal vermeld staan wat de minimale en/of maximale inhoud van de regenwaterput moet zijn. De provincie of gemeente kan strengere regels opleggen.
Als je je regenwater hebt afgekoppeld van je afvalwater, waar moet je er dan mee heen? In de wetgeving staat een duidelijke voorkeursvolgorde voor de behandeling van je regenwater. Deze maatregelen worden ook bronmaatregelen genoemd.
Stap 1. Gebruik bv: doorspoelen van het toilet
Stap 2. Infiltratie: Regenwater de kans geven terug in de grond te dringen. Het is eigenlijk niet meer dan het herstellen van een verstoord natuurlijk patroon. Regen dringt gewoon in de bodem waarop het valt, en vult op die manier de grondwatervoorraden opnieuw aan. In het volgebouwde Vlaanderen krijgt het regenwater hier steeds minder de kans toe.
Stap 3. Buffering: vertraagd afvoeren door even op te sparen. Om van buffering te spreken is het wel belangrijk dat de buffervoorziening nog capaciteit heeft op het moment van de regenbui. Een regenwaterput of een regenton is een slecht voorbeeld voor buffering omdat de put of ton meestal al grotendeels met water gevuld is.
Stap 4. Aansluiting op straat
Zie je niet meteen een kans om een regenput te installeren? Of wil je bijvoorbeeld ook het regenwater van je tuinberging extra opvangen? Kies dan voor een regenton in de tuin.