Duurzaamheidstechnieken Cultuurhuis EMotia

  • 7 april 2020

Op 9 maart werd EMotia, het gloednieuwe Cultuurhuis van de Gemeente Erpe-Mere, officieel geopend onder grote belangstelling. SOLVA was bouwheer bij dit mooie project. Maar wist u dat er ook een pak inspanningen geleverd werden om de energie-opwekking en het energieverbruik in dit gebouw duurzaam te maken?

Het pas ingehuldigde, gloednieuwe cultuurhuis EMotia in Erpe-Mere is voorzien van een aantal bijzondere technieken rond duurzaamheid. Enkele cijfers om dit te illustreren:

2 regenwaterpompen zorgen dat de toiletten gespoeld worden met regenwater. Als de voorraad regenwater uitgeput is, schakelt de pomp automatisch over naar leidingwater totdat de volgende bui de regenwaterputten weer heeft aangevuld.

3 regenwaterputten, elk met een volume van 15.000 liter, worden gevuld met ongeveer 1500m2 dakoppervlakte aan regenwater. 

123 photovoltaïsche panelen werden op het dak geplaatst. Alle opbrengsten van deze zonnepanelen worden via de aanwezige hoogspanningscabine gegroepeerd met de opbrengsten van de zonnepanelen op de andere gebouwen op de site. Doordat het Cultuurhuis vooral 's avonds in gebruik zal zijn, zal hoofdzakelijk het naburige administratieve centrum van de gemeente Erpe-Mere kunnen genieten van deze zo opgewekte zonne-energie.

1 geothermisch systeem zorgt voor de verwarming van het gebouw. Een koelmiddel dat in het ondergronds geplaatste buizennetwerk stroomt, neemt de warmte aan van de bodem (ca. 13-15°C). Dit "warme" koelmiddel volstaat om deze warmte - via een warmtepomp - bruikbaar te maken voor de opwarming van het gebouw. Er werd wel een gasketel geplaatst om de continuïteit van de installaties te verzekeren.

De gebouwschil is daarbij goed geïsoleerd.

2 luchtbehandelingsgroepen zorgen voor de ventilatie. Elke groep is daarbij voorzien van een warmtewiel. De vervuilde extractielucht uit het gebouw warmt het warmtewiel op. Dit wiel warmt dan de koude lucht van buitenaf op voor het terugkeert in het gebouw. Deze warmteterugwinning heeft een rendement van bijna 80%. 

 

Meer info via de projectpagina op deze website Erpe-Mere Cultuurhuis