Dorpspleinen herinrichten via De Bouwdoos

  • 16 november 2020

Met het project "De Bouwdoos" zullen vijf dorpspleinen in de Vlaamse Ardennen gedurende 1 maand een tijdelijke invulling krijgen. Drie dorpspleinen haalden al de selectie, namelijk Kluisbergen (Ruien), Sint-Lievens-Houtem (Vlierzeledorp) en Zottegem (Velzekedorp). Geraardsbergen werd weerhouden als vierde kandidaat. We bekijken nog met hen welke van de twee ingediende pleinen meest geschikt is. Een vijfde kandidaat wordt nog gezocht. De herinrichting van het eerste plein, in Ruien, wordt gerealiseerd in de zomer van 2021.

Het idee van De Bouwdoos is om van verharde en onderbenutte dorpspleinen opnieuw het kloppende hart van de buurt te maken, het groene karakter van de Vlaamse Ardennen binnen te brengen en er samen met lokale inwoners een bruisende en gezonde ontmoetingsplek van te maken.

De bouwdoos zelf zal een goedgevulde container zijn vol fysiek materiaal zoals zit-, speel- en groenelementen. De bouwdoos verhuist mee van het ene naar het andere plein waar de materialen hergebruikt zullen worden. Per plein zullen ook unieke stukken met inwoners en lokale talenten worden gemaakt.

Omwille van COVID-19 is de planning verschoven en zal Kluisbergen de spits pas afbijten in de zomer van 2021. SOLVA diende bij Leader Vlaamse Ardennen een aanvraag in om het project met een jaar te verlengen, namelijk tot eind 2023. Nvdr: de verlenging werd ondertussen goedgekeurd door Leader.

Op deze manier kan in de zomer van 2023 een vijfde plein heringericht worden. Kandidaatstelling voor dit laatste plein kan in het voorjaar van 2022.
 

"De Bouwdoos" is een project van SOLVA, Logo Gezond+, Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Dit project wordt gesubsidieerd via het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (LEADER) en Provincie Oost-Vlaanderen.

Meer info: www.so-lva.be/bouwdoos