Archeologische projecten

Sinds 2008 beschikt SOLVA over een dienst die archeologisch onderzoek behartigt voor de aangesloten leden in 21 steden en gemeenten in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Zuid-Oost-Vlaanderen kent een bijzonder rijke geschiedenis. Dit heeft vanzelfsprekend zijn sporen in de ondergrond nagelaten. Het rijke archeologische erfgoed van de streek behoort ons allen toe. SOLVA heeft daarom van meet af aan bewust veel aandacht besteed aan het duurzaam bewaren van alle opgravingsdata uit de regio en aan publiekswerking

Benieuwd naar de geschiedenis en archeologische sites in jouw gemeente?  Hieronder kan je alvast grasduinen doorheen meer dan 100 projecten die elk hun steentje bijdroegen aan onze kennis over 250 000 jaar menselijke geschiedenis in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Van steentijdkampementen uit de laatste ijstijd langsheen de Schelde te Kluisbergen, tot de pre-industriële stedelijke begraafplaats van Aalst of stellingposten uit de Tweede Wereldoorlog te Brakel. Ontdek hier welke verborgen geschiedenissen de voorbije jaren weer het daglicht zagen. 

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrieven, brochures en Facebook of vrijwilliger worden?  Neem een kijkje op deze pagina.

 1. Aalst - Siesegemkouter (Crematorium)
  Merestraat
  9300 Aalst
 2. Kruishoutem - Containerpark
  Sint-Elooiskeer
  9770 Kruishoutem
 3. Lede - Domein Mesen
  Kasteeldreef
  9340 Lede
 4. Lierde - Wolfsveld - Sint-Maria-Lierde
  Dorpstraat
  9570 Lierde
 5. Ninove - Kapittelstraat - Appelterre-Eichem
  Kapittelstraat
  9400 Ninove
 6. Ronse - Leuzesesteenweg
  Leuzesesteenweg
  9600 Ronse
 7. Wortegem-Petegem - Diepestraat - Wortegem
  Diepestraat
  9700 Wortegem
 8. Zottegem - Leenstraat - Grotenberge
  Leenstraat
  9620 Grotenberge
 9. Zottegem - Spelaan - Leeuwergem
  Spelaanstraat
  9620 Zottegem