Archeologische projecten

Sinds 2008 beschikt SOLVA over een dienst die archeologisch onderzoek behartigt voor de aangesloten leden in 21 steden en gemeenten in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Zuid-Oost-Vlaanderen kent een bijzonder rijke geschiedenis. Dit heeft vanzelfsprekend zijn sporen in de ondergrond nagelaten. Het rijke archeologische erfgoed van de streek behoort ons allen toe. SOLVA heeft daarom van meet af aan bewust veel aandacht besteed aan het duurzaam bewaren van alle opgravingsdata uit de regio en aan publiekswerking

Benieuwd naar de geschiedenis en archeologische sites in jouw gemeente?  Hieronder kan je alvast grasduinen doorheen meer dan 100 projecten die elk hun steentje bijdroegen aan onze kennis over 250 000 jaar menselijke geschiedenis in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Van steentijdkampementen uit de laatste ijstijd langsheen de Schelde te Kluisbergen, tot de pre-industriële stedelijke begraafplaats van Aalst of stellingposten uit de Tweede Wereldoorlog te Brakel. Ontdek hier welke verborgen geschiedenissen de voorbije jaren weer het daglicht zagen. 

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrieven, brochures en Facebook of vrijwilliger worden?  Neem een kijkje op deze pagina.

 1. Aalst - Tragelweg
  Guldenboomplein
  9300 Aalst
 2. Erpe-Mere - Centrum - Burst
  Burstdorp
  9420 Burst
 3. Geraardsbergen - Centrum - Viane
  Vianeplein
  9500 Geraardsbergen
 4. Geraardsbergen - Zakkaai
  Zakkaai
  9500 Geraardsbergen
 5. Lede - Vijverstraat
  Vijverstraat
  9340 Lede
 6. Ninove - Burchtstraat
  Burchtstraat
  9400 Ninove
 7. Oudenaarde - Bergen-op-Zoomplein
  Bourgondiëstraat
  9700 Oudenaarde
 8. Ronse - Centrum
  Kleine Markt
  9600 Ronse
 9. Ronse - De Vrijheid Fase 2
  Sint-Hermesstraat
  9600 Ronse
 10. Ronse - Watermolenstraat
  Watermolenstraat
  9600 Ronse