Archeologische projecten

Sinds 2008 beschikt SOLVA over een dienst die archeologisch onderzoek behartigt voor de aangesloten leden in 21 steden en gemeenten in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Zuid-Oost-Vlaanderen kent een bijzonder rijke geschiedenis. Dit heeft vanzelfsprekend zijn sporen in de ondergrond nagelaten. Het rijke archeologische erfgoed van de streek behoort ons allen toe. SOLVA heeft daarom van meet af aan bewust veel aandacht besteed aan het duurzaam bewaren van alle opgravingsdata uit de regio en aan publiekswerking

Benieuwd naar de geschiedenis en archeologische sites in jouw gemeente?  Hieronder kan je alvast grasduinen doorheen meer dan 100 projecten die elk hun steentje bijdroegen aan onze kennis over 250 000 jaar menselijke geschiedenis in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Van steentijdkampementen uit de laatste ijstijd langsheen de Schelde te Kluisbergen, tot de pre-industriële stedelijke begraafplaats van Aalst of stellingposten uit de Tweede Wereldoorlog te Brakel. Ontdek hier welke verborgen geschiedenissen de voorbije jaren weer het daglicht zagen. 

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrieven, brochures en Facebook of vrijwilliger worden?  Neem een kijkje op deze pagina.

 1. Aalst - Rozendreef
  Rozendreef
  9300 Aalst
 2. Aalst - Siesegemkouter (Crematorium)
  Merestraat
  9300 Aalst
 3. Aalst - Zuid IV - Erembodegem
  Waterkeringstraat
  9320 Erembodegem
 4. Lede - Hoogstraat
  Hoogstraat
  9340 Lede
 5. Lede - Kleine Kouterrede
  Kleine Kouterrede
  9340 Lede
 6. Ninove - Doorn Noord (Hof ter Groeninge)
  Hof ter Groeninge
  9400 Ninove
 7. Ninove - Kapittelstraat - Appelterre-Eichem
  Kapittelstraat
  9400 Ninove
 8. Ronse - De Stadstuin
  Bredestraat
  9600 Ronse
 9. Ronse - Pont West
  Oude Pontstraat
  9600 Ronse