Metaaldetectiemarathon op een vergeten militair kampement

  • 21 maart 2018

Naar aanleiding van de vondst van een uitgestrekt legerkampement werd tijdens het weekend van 16 en 17 december 2017 door de dienst Archeologie van SOLVA een heus metaaldetectieweekend georganiseerd op een terrein langs de Expresweg in Ninove. Niet minder dan 27 enthousiaste metaaldetectoristen uit binnen- en buitenland zakten hiervoor af naar de Denderstreek.

 

Het metaaldetectieonderzoek bracht meer dan 800 nieuwe metalen objecten aan het licht, zoals munten, loodjes, gespen, knopen, ringen, medaillons, (musket)kogels, maar ook andere voorwerpen zoals stukken van paardentuig, een veebel en enkele Romeinse mantelspelden. Verschillende van deze vondsten, zoals enkele knopen en gespen, zullen ongetwijfeld te maken hebben met de militaire aanwezigheid op het terrein. 

Voorlopig vermoeden de archeologen dat het kampement dateert uit de Negenjarige Oorlog (1688-1697) of de Oostenrijkse Successieoorlog (meer bepaald rond 1745-1746).

Het verdere onderzoek zal moeten aantonen wat de precieze identiteit, de datering en het karakter was van het kampement.

Met dank aan al deze vrijwilligers: Ann Verlaeckt, Joris Bostyn, Ary van Waart, Christopher Stichelmans, Jos De Loose, Dirk de Jong, Eddy Maerievoet, Erik Lambooy, Hans Heinrich Marxen, Hubert Timmerman, Karel Ardaen, Koen Goeminne, Olivier Van den Bergh, Patrick Bultinck, Peter D'Haese, Peter Lankester, Pieter Vanluffelen, Pieter-Jan Vanhaesebrouck, Patrick Rampelbergh, Rinus Van Nieuwenborgh, Robert van den Doel, Romain De Moor, Theo De Jonckheere, Elly Van den Eede, Nancy Van Orle, Rudy Weyts, Wim Desutter. Hendrick De Backer en Lieven Verstraeten.

Meer info over dit project.

Foto Dirk Wollaert