In Zuid-Oost-Vlaanderen supporteren steden en gemeenten al langer voor het klimaat

  • 3 december 2018

Meer dan 65.000 mensen stapten gisteren mee in een mars voor het klimaat. Er is al uitvoerig over getweet, gepost, bericht, gepraat. Groot en klein liet vallen dat burgers best wel inspanningen willen leveren, maar spreken vooral de verschillende overheden aan op hun verantwoordelijkheid.

En dat is net wat in Zuid-Oost-Vlaanderen al even gebeurt. 18 lokale besturen in ons werkingsgebied nemen zelf het voortouw om inspanningen te leveren voor het klimaat. Vijf daarvan (Aalst, Oudenaarde, Ninove, Zingem en Kluisbergen) hebben al een klimaatplan. Kruishoutem heeft een energieplan.

Dertien andere gemeentebesturen (Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Lierde, Maarkedal, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en Zwalm) engageren zich in het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. Net voor de zomer van 2018 keurden deze steden en gemeenten een regionaal klimaatactieplan goed. De uitvoering ervan start in 2019.

Momenteel is er contact met de drie resterende gemeenten in ons werkingsgebied om ze ook over de streep te trekken en mee in het klimaatverhaal te doen stappen.

De krijtlijnen qua klimaat in de regio zijn hiermee uitgezet. Inspanningen zijn vooral nodig rond (hernieuwbare) energie, energie-efficiëntie, duurzame mobiliteit, duurzaam woonbeleid en maatregelen om de regio weerbaar te maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering (bv. bestrijden van erosie, versterken biodiversiteit, duurzame waterbalans).

Om echt het verschil te maken voor het klimaat rekenen de steden en gemeenten hiervoor op de steun en het engagement van hun inwoners, bedrijven, scholen, landbouwers, ondernemers, organisaties, jeugd, …

Ontdek hoe in Zuid-Oost-Vlaanderen voor het klimaat wordt gesupporterd.