Preventie en welzijn op het werk

De gemeenschappelijke preventiedienst SOLVA adviseert de aangesloten besturen bij de uitvoering van hun beleid inzake preventie en bescherming op het werk door enerzijds de verplichte wettelijke administratie te ondersteunen en anderzijds door mee te werken aan de implementatie van het vooropgestelde preventiebeleid.

Voorstelling

De Gemeenschappelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (GID PBW) van SOLVA adviseert 42 lokale besturen en stelt hierbij 5 preventieadviseurs ter beschikking om de arbeidsveiligheid en het welzijn voor de werknemers te optimaliseren. In april zal een 6de preventieadviseur de dienst versterken.

De GID PBW SOLVA behartigt het preventiebeleid van ongeveer 4 400 werknemers (FTE) voor de volgende besturen:

  • 17 Gemeente- of stadsbesturen: Affligem, Denderleeuw, Evergem, Haaltert, Kluisbergen, Kruishoutem, Lede, Lierde, Maarkedal, Ninove, Oosterzele, Roosdaal, St.-Lievens-Houtem, Waarschoot, Zingem, Zottegem en Zwalm.
  • 18 OCMW-besturen: Affligem, Denderleeuw, Evergem, Haaltert, Kluisbergen, Kruishoutem, Lede, Lierde, Maarkedal, Ninove, Oosterzele, Ronse, Roosdaal, St.-Lievens-Houtem, Waarschoot, Zingem, Zottegem en Zwalm.
  • 4 politiezones: Denderleeuw – Haaltert, Erpe-Mere/Lede, Ninove en Ronse.
  • 1 zorgcentrum: Provinciaal Zorgcentrum Lemberge
  • 2 intercommunales: ILVA en SOLVA

Elk bestuur is als werkgever wettelijk verplicht het welzijn van zijn werknemers te behartigen. De GID PBW SOLVA ondersteunt en adviseert daarom de besturen bij het ontwikkelen en uitvoeren van hun welzijnsbeleid. Het doel  hierbij is de arbeidsveiligheid en de gezondheid van hun werknemers te optimaliseren.

Concreet adviseert de preventiedienst het bestuur in het nemen van de nodige preventiemaatregelen, het opsporen en reduceren van risico’s op de werkvloer, het opstellen van een preventiebeleid, het stellen van prioriteiten.

De preventieadviseurs geven informatie, advies en opleidingen over allerlei topics van de verschillende welzijnsdomeinen o.a. arbeidsveiligheid, arbeidsgezondheid, ergonomie, arbeidshygiëne en psychosociale belasting veroorzaakt door het werk.

preventie

Katrien Coppens
afdelingshoofd - preventieadviseur GID PBW
053/64 65 34
0496/99 51 30
Karl Laridon
preventieadviseur GID PBW
0499/51 52 61
David Moens
preventieadviseur GID PBW
0499/51 84 10
Koen Van Hoyweghen
preventieadviseur GID PBW
Jo Van Welden
preventieadviseur GID PBW
0496/99 49 14