11 lokale besturen werken aan klimaattraject bij landbouwbedrijven

  • 26 november 2018

In het klimaatplan van Zuid-Oost-Vlaanderen is ook aandacht voor de acties die de landbouwbedrijven in de regio kunnen ondernemen, vooral op vlak van energie-efficiëntie en bestrijding van erosie. De landbouwsector is immers niet alleen een belangrijk slachtoffer van de klimaatverandering, maar ook een uitgelezen partner bij de aanpak ervan. Dat kon u al lezen in ons artikel: Landbouw als partner in adaptatie.

Elf lokale besturen stappen nu mee in een projectaanvraag van ILVO, Innovatiesteunpunt en VITO om de toepassing van de klimaatmaatregelen op hun landbouwbedrijven te versnellen. Concreet gaat het om Aalst, Ninove, Lede, Lierde, Sint-Lievens-Houtem, Maarkedal, Kruisem, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Kluisbergen en Brakel. Zo kunnen deze bedrijven zich beter wapenen tegen de klimaatverandering en hun impact verkleinen.

Ook SOLVA|Streekoverleg en de Provincie engageren zich als partner in het project. We zijn ervan overtuigd dat ILVO, het Innovatiesteunpunt en VITO de juiste experten zijn om de klimaatdoelstellingen uit het klimaatplan voor de sector landbouw te realiseren.

Wat houdt het project in?

Een klimaatconsulent begeleidt (in eerste instantie) melkveebedrijven in hun keuze van maatregelen en de implementatie ervan. De eerste stap is een scan van de bedrijfsspecifieke situatie, zowel op vlak van milieu-impact als op bedrijfseconomisch vlak. Dit maakt het mogelijk om maatregelen naar voor te schuiven die niet alleen ecologisch voordelig zijn, maar ook economisch en technisch haalbaar op dat bedrijf.

De elf gemeenten brengen ILVO, het Innovatiesteunpunt en VITO  in contact met de landbouwers in hun gemeente. Dit om de toeleiding van landbouwers naar het project te vergemakkelijken.

Het is ook een co-creatief proces waarbij alle stakeholders betrokken worden: landbouwers, wetenschappers, consulenten, sectororganisaties, middenveldorganisaties, verwerkende industrie en beleidsmedewerkers. Het klimaattraject beoogt immers een ruime gedragenheid, wat alleen maar lukt als alle belangrijke spelers rond de tafel zitten.